top of page
השעון היממתי הסיני.jpg

שינה והשעון היממתי הסיני

לפי הרפואה הסינית המסורתית  לכל איבר יש שעת שיא של אנרגיה במהלך היממה, שבה הוא פעיל במיוחד (ובחציו השני של היום הוא נמצא ב"שפל", כלומר- ברמת התפקוד הנמוכה ביותר שלו). השעון מחולק ל-12 מקטעים של שעתיים, וכל מקטע מקושר לאיבר מסוים, למשל:
 1:00–3:00 בלילה – כבד (肝)
3:00–5:00 לפנות בוקר – ריאות (肺)
5:00–7:00 בבוקר – מעי גס (大腸) וכך הלאה.

לפי תפיסה זו, חוסר איזון או תסמינים שמופיעים בשעות מסוימות יכולים להעיד על בעיה באיבר המקושר לשעה זו.
בניגוד לשעון הציקדיאני שמתייחס גם הוא לפעילות של איברים במחזור יממתי של כ24 שעות, השעון הסיני מתאר זרימה אנרגטית של צ'י בין האיברים ובקשר בין האיברים לתפקוד האופטימלי שלהם כחלק מהמחזוריות, בעוד השעון הצירקדי מתמקד בוויסות פיזיולוגי ומושפע בעיקר מאור וחושך. ​​

אז מה עליי לעשות כדי להיטיב עם שהשינה שלי תהיה איכותית לפי השעון היממתי הסיני? 
אביא דוגמה והסבר קצר שממוקד בשעות הערב, אבל חשוב שתזכרי שלהתנהלות שלך בשעות היום יש השפעה לא פחות חשובה. (למידע נוסף על הרגלי חיים מומלצים לפי השעון היממתי הסיני).


19.00-21.00  מעטפת הלב (הפריקרדיום Xīn Bāo) – תפקידה העיקרי הוא ההגנה על הלב לא רק בהיבט הפיזיולוגי. מעטפת הלב חשובה בתהליך הוויסות הרגשי ובמעבר לשלב של רגיעה. בשעות אלו מומלץ להימנע מגירויים (מסכים, שיחות מעוררות מתח) ולהתמקד בפעילות נינוחה כמו מקלחת חמה, מדיטציה או קריאה. 
(במקביל שעות אלו מייצגות את שעות ה"שפל" של איבר הקיבה,  ולכן ההמלצה היא לאכול ארוחה קלה ולסיים אותה בשעה מוקדמת, על מנת לתת מספיק זמן לקיבה לעכל אותה)

21.00-23.00 המחמם המשולש (Sān Jiāo) – המחמם המשולש הוא לא בדיוק איבר. הוא פונקציה (שאינה קיימת ברפואה המערבית), שמסייעת בחלוקת האנרגיה בגוף, בוויסות הנוזלים והחום הפנימי. יש לו תפקיד משמעותי בתמיכה במערכת החיסונית. בשעות אלו מומלץ להיכנס לרגיעה ואף להקדים וללכת לישון.

23.00-01.00 כיס המרה (Dan)-  לכיס המרה השפעה על קבלת החלטות, עיכול, ואיזון רגשי. שעות אלו מוקדשות לשינה עמוקה והימנעות מגירויים. (במקביל שעות אלו מייצגות את שעות ה"שפל" של איבר הלב, שנודעת לו חשיבות גדולה בהקשר של השינה. מצבי חוסר איזון של הלב יתבטאו לעיתים ביקיצות עם תחושת חרדה בשעות אלו של הלילה).

01.00-03.00 כבד (Gan) משפיע על הזרימה התקינה של הצ'י בגוף, אחסון וניקוי הדם ואיזון רגשות. בשעות אלו השינה עמוקה, והגוף פועל לשיקום פיסי ונפשי. יקיצה בטווח השעות הללו היא תלונה שכיחה מאוד בקליניקה, ומצביעה על יציאה מאיזון של האיבר.

03.00-05.00 ריאות (Fèi). שעות אלו מוקדשות להתחדשות הריאות, ניקוי רעלים, חמצון הדם. בשעות אלו הגוף מתחיל לצאת מהשינה העמוקה לקראת תחילת היום. אנשים שסובלים מאסטמה כרונית עשויים להקיץ בשעות אלו עם התקף של קוצר נשימה, שנובע גם מכך שמדובר בשעות ה"שפל" של הכליות, והקשר התפקודי בינן לבין הריאות על-פי הרפואה הסינית. למשכימות קום מומלץ בשעות אלו לעשות תרגילי נשימה ותרגול עדין לגוף

bottom of page